Cappuccino

28/06/2015 16:55:00

Káva Espresso je italský vynález, který byl původně ovlivněn myšlenkou nabídnout spotřebiteli kávu výslovně připravenou na požádání - toto je původ definice caffè espresso.
V současné době je ‘caffè espresso’ jeden z hlavních symbolů, proslavených jako Made in Italy na celém světě.
Neexistují žádná historická fakta o objevu cappuccina, a proto je docela možné, že v určité fázi baristu napadlo využít caffè espresso, přidat mléko a mléčnou pěnu a vytvořit horký nápoj, označovaný jako cappuccino. Tento produkt je dalším hrdým zástupcem majícím původ v Itálii a  který je tak úzce spojen s espressem.

Cappuccino bylo původně stvořeno za účelem obohacení typické italské snídaně horkým nápojem obsahujícím caffè espresso, tedy něčím, co se pije při vychutnávání menšího pečiva nebo croissantu. Nicméně se později stalo velmi populárním v severní Evropě.
Cappuccino se všeobecně těší velké oblibě spotřebitelů v severní Evropě a ve všech ostatních zemích, kde je upřednostňována filtrovaná káva.

Cappuccino

28/06/2015

Spotřebitelé ze severní Evropy většinou považují espresso za "příliš silné" a raději volí styl "cappuccino".

Přidání napěněného mléka se také používá jako základ pro ozdobné, tvůrčí a umělecké vzory, které jsou přidány do horkého nápoje zkušenou rukou tvořivého baristy.

Dekorativní postupy se mohou různit od jednoduchého poprášení kakaem za pomoci kakaového posypávače, až po mnohem složitější techniky správně nazývané "latte art".

Cappuccino

28/06/2015

Je samozřejmé, že barista, který překvapí své zákazníky svou uměleckou výzdobou, je na vyšší profesionální úrovni, která představuje konkurenční nástroj oproti svým kolegům z okolních barů nebo kaváren.

Pro techniky "Latte Art" jsou k dispozici speciální nástroje, ale vyžaduje to hodně času a trpělivosti, pokud se je chcete sami naučit. Z tohoto důvodu Vám spíše doporučujeme účast na specializovaném školení pořádaném profesionálním baristou.

Některé příklady ‘Latte Art’ potřeb.

Informace v tomto článku byly převzaty z knihy The espresso coffee production system - Systém přípravy espressa vydané firmou Bazzara.