Italské espresso: tajemství šálku kávy s dokonalou chutí

03/05/2021 14:26:00

Šálek pro italské espresso.
Espresso v italském stylu je výsledkem kombinace několika faktorů. Mechanický (čerpadlo, které tlačí vodu), hydraulický (voda, která protéká okruhy kávovaru do jeho hlavy), tepelný (teplo, které extrahuje oleje obsažené v namleté kávě). Výsledkem této alchymie faktorů a energií je šálek s italskou kávou espresso.
Nejen jakýkoli šálek, ale nádoba s určitým tvarem, která splňuje přesná pravidla týkající se kvality materiálů, geometrie a ergonomie a je schopná zaručit stálost kávové pěny/cremy a aromatickou chut kávy.

Italský šálek espresso - průvodce.
Kapacita.

Podle Italského institutu pro espresso, tj. certifikačního orgánu kávy vyrobené v Itálii par excellence, musí být kapacita šálku mezi 50 a 75 ml, aby obsahovala 25-30 ml extrahovaného nápoje.

Materiál
Tvrdý živcový porcelán (vypálený při vysokých teplotách) je nejlepší volbou, protože nabízí větší váhu, lesk, vynikající vedení tepla, odolnost vůči změnám teploty, šokům a chemikáliím.

Tvar
Doporučeným tvarem je oříznutá elipsa, běžně známá jako „půlvejce“, s užší zaoblenou vnitřní základnou a nepříliš širokým vrchem šálku: dva geometrické prvky, které umožňují jak ideální tok aromatické vůně směrem k nosu, tak i tekutiny do úst.

Tloušťka
Tím se reguluje teplota extrahované kávy. Rovněž by měl být silnější u základny a tenčí u okraje, což zajistí příjemný pocit při kontaktu s rty.

Teplota
Dobré espresso se dostane do šálku při teplotě 80 ° C a mělo by se vypít při teplotě přibližně 60 ° C, tj. Do 2 minut po extrakci. Tímto způsobem zůstávají nedotčeny jak jeho organoleptický profil, tak nejdůležitější vizuální prvek - crema. Pro zachování konzistence a barvy cremy po delší dobu musí být šálek suchý a teplý (40 ° C). Nižší teplota má tendenci krém během krátké doby rozptýlit cremu a zvýraznit hořkost a kyselost.

Barva
Čistá bílá barva, přinejmenším na vnitřní straně a na okraji šálku, je nejvhodnější pro zvýraznění každého nejmenšího odstínu barvy cremy a umožňuje lepší vyhodnocení vlastností extraktu.