Světlé pražení
Světlé pražení probíhá při teplotách 170 - 190 °C a dává kávě sladší a kyselejší chuť ve srovnání s pražením př vyšších teplotách. Takzvané "blond" pražení je upřednostňováno v zemích severní Evropy a v Severní Americe. Světle pražená zrna jsou vhodná pro infuzi (filtrovanou kávu).
Střední pražení
Díky pražení v teplotním rozmezí od 200 do 220 °C se rovnováha mezi chutí a vůní typického italského espresso projevuje v celé své kráse. Káva s tzv. barvou "mnichovy kutny" zachovává širokou škálu aromatických pocitů nejlepších typů kávy. Střední pražení je většinou používáno v severní Itálii a ve Francii.
Tmavé pražení
Jedná se o extrémní metodu, při níž se teplota pohybuje v rozmezí od 230 do 240 °C. Po překročení 230 °C musí být pražič schopen, aby zabránil karbonizaci (zuhelnatění) kávy zastavením procesu jen chviličku před spálením. Tento druh pražení je velmi typický pro jižní Itálii, Španělsko a Portugalsku, kde je preferována velmi silná a hořká chuť.
Espresso káva vyžaduje střední pražení, která zajišťuje rovnováhu v kyselosti a hořkosti chuti.
Informace a obrázky v tomto článku byly převzaty z knihy The espresso coffee production system - Systém přípravy espressa vydané firmou Bazzara.